maanantai 30. maaliskuuta 2015

Farm life

Nyt kun työni siirtyivät farmille niin tuntuu luonnoliselta vähän selventää työnkuvaani siellä ja vähän kertoa minkälaiseen paikkaan olen oikein päässyt.

Kuten jo taisin joskus aiemmin mainita niin paikka sijaitsee noin 30km:n päässä ja kuuluu eräälle isolle valmentajalle, jolla hevosia myös Ascotissa. Farmilla hevosmäärä vaihtelee hieman, mutta yleensä se on 40:n tienoilla. Hevosista suurin osa on jo vanhempia ja kokeneempia 4-8-vuotiaita laukkureita, pari nuorempaakin löytyy joukosta.
       Työntekijöistä sen verran, että lisäkseni farmilta löytyy 4 muuta ratsastajaa, joista yksi tosin tulee vasta myöhemmin aamulla paikan päälle. Lisäksi joukkoon kuuluu pari muuta miestä, joista toinen ajaa muun muassa hevosrekkaa aamuisin. Paikan pomo tekee myös tasavertaisesti töitä hevosten kanssa.
        Farmille kuuluu yksi tallirakennus, jossa asuu ymmpärivuorokautisesti kuusi hevosta jaardeissa, eli ns. isoissa ulkokarsinoissa. Samasta rakennuksesta löytyy vielä kuusi jaardia lisää, mutta niissä ei asu yksikään hevonen. Edellä mainitun "päätallin" lisäksi löytyy pienempi rakennus, jossa on muun muassa varustehuone, hevosten pesupaikat, kaksi satulointipaikkaa ja neljä jaardia (joissa hevoset voivat odottaa vuoroaan pesulle, satuloitavaksi tai muuhun vastaavaan jos on ruuhkaa).
        Kuutta päätallissa asuvaa hevosta lukuunottamatta muut hevoset asuu laitumella (yksi hevonen per laidun), joista löytyy juoma-automaatit ja katokset. Farmin hienoihin puitteisiin kuuluu myös valtava kävelytyskone ja hevosten uima-allas, mutta kumpikaan niistä ei ole käytössä tällä hetkellä. Rata, jolla hevoset työskentelee, kiertää laitumien ympäri ja on ihan vähän vajaan kilometrin mittainen. Lisäksi alueelta löytyy myös toki rehuvarastoa ynnä muuta.

AAMUTALLI
Aamut alkaa kello 04.30 ja ensitöiksemme lastataan hevosia Ascotiin menevään rekkaan. Joka aamu yksi rekallinen eli noin 9 hevosta käy treenamassa Ascotissa. Hevosten ruokinta hoituu kätevästi lava-autolla ruoat laitumille kuskaten, olisi hullua lähteä kävellen kuskaamaan ruoka-astioita kun välimatkat laitumilla on lähes 40:n hevosen keskuudessa melko aikaavieviä. Tosin ennen ruokien jakoa täytyy käydä hakemassa ruoka- ja heinäastiat laitumilta, pestä ne ja täyttää joko heinällä tai rehulla ja lastata auton kyytiin. Myös päätallin jaardit siivotaan ja vesiautomaatit puhdistetaan.
      Jaetaan työt tasasiesti työntekijöiden kesken, joten edellä mainittuihin hommiin ei kulu kovin paljoa aikaa ja seuraavaksi alkaakin päivän kivoin ja hektisin osuus eli ratsastaminen. En ole yhtenäkään päivänä pysynyt laskuissa montako hevosta ratsastan päivittäin, sillä tahti on aika tiukka, mutta määrä vaihtelee 6-11 hevosen välillä. Kun palaan ratsastamasta yhdeltä niin seuraava on useimmiten jo valmiina satuloituna, joten ei tarvitse kuin hypätä selkään ja lähteä matkaan eli homma on aikalailla liukuhihnatyöskentelyä. Yleensä yhden hevosen työskentelyyn kuuluu kaksi kierrosta ravaten ja kaksilaukaten eli vain noin 4km per hevonen. Suurin osa hevosista työskennellään yksin, mutta radalla saattaa olla samaan aikaan pari muuta hevosta myös.
        Kun kaikki hevoset on ratsastettu ja saatu takaisin laitumille niin raivataan satulat sun muut paikoilleen. Rekka saapuu Ascotista jossain vaiheessa aauma, joten sen hevoskuorman purkamiseen kuluu aina pieni hetki. Laitumet siivotaan päivittäin, mikä ei ole lainkaan niin iso homma miltä se saattaa kuulostaa. Päätallin jaardit siivotaan vielä kertaalleen, käytävät lakaistaan ja pestään, piha haravoidaan, rekka pestään sisältä ja paikat jätetään siistiin kuntoon. Meillä kaikilla yhteistyö sujuu mukavasti ja saadaan hommat jaettua hyvin keskenämme.
       Siinäpä nuo pääasiat aamuilta, vielä en aivan kaikkia rutiineja tiedä, mutta se korjaantuu ajan kanssa.
         Oikeastaan aikki ratsastamani hevoset ovat olleet tähän mennessä oikein mukavia ja hyvin on mennyt. Ei ne kaikki toki kulje kuin automaatit ja joidenkin kanssa täytyy tehdä enemmän töitä saadakseen ne liikkumaan hyvin. Vaikka jotkut saattaa olla melko vahvojakin kädelle niin enemmän kyse on tekniikkalajista kuin voimalajista.


Kymmenen pistettä niille, jotka jaksoivat koko kirjoituksen lukea. Toivottavasti siitä sai vähän käsitystä nykyisestä työstäni. Alku on vaikuttanut oikein lupaavalta ja viihdyn erittäin hyvin, ainoa miinus on pitkä työmatka.
   
Hiekkapohjainen rata kiertää laitumia

Suurimmalla osalla laitumista kasvaa nurmikkoa ja laitumet kastellaankin sadettimilla päivittäin



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti