tiistai 16. joulukuuta 2014

Työpäivän työtehtävät

Ajattelin tehdä erillisen kirjoituksen mun töihin liittyen eli selventää mitä oikein teen työpäivieni aikana. Moni asia poikkeaa Suomessa totutuista toimintatavoista huomattavasti, mutta ihan mielenkiintoista tutustua hevosen elämään tällä puolella maapalloa. Vaikka ratsastus ei ihan kauheasti mua kiinnosta, laukkaurheilu on aivan vierasta ja satulan sijaan mielummin istuisin kärryille niin kyllähän täällä työskenteleminen on ennen kaikkea opettavaista. "Siperia opettaa", niinhän ne jotkut sanoo ja samoin voisin ajatella täällä työskentelystä. Hevoset on arvokkaita urheilijoita, joiden vuoksi täällä tehdään töitä, joten annetut hommat on hoidettava. Välillä nämä arvokkaat urheilijamme voivat olla vähän temperamenttisia tai energisiä, mutta niiden kanssa ei auta kuin pärjätä. Jokaisella tallilla on tietysti omat tapansa ja käytäntönsä, mutta kokonaisuudessaan suurin osa taitaa noudattaa melkolailla samaa kaavaa. Tässä kuitenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan se, mitä mun työnkuvaan kuuluu 8:n hevosen tallilla, jossa työskentelen:

Aamutalli
Aamu alkaa klo:04:00 hevosten taluttamisella radalle, jossa me laitetaan ne valmiiksi ratsastajia varten; satuloidaan yms. Kun kukin hevonen palaa treeneistänsä niin meidän tehtävänä on pestä ne, kuivata, mahdollisesti kylmätä jalkoja ja antaa vitamiineja ruiskulla suuhun. Kun kaikki hevoset on treenanneet ja hoidettu niin talutamme ne takasin tallille, jonne matkaa n.200m.
      Tallilla aamu jatkuu ruokien jakamisella, vesien vaihtamisella, karsinoiden siivoamisella ja käytävien lakaisulla. Jotkut hevosista saavat myös keuhkoja puhdistavaa lisähappea ja hierontaa siihen tarkoitetulla laitteella. Jos ei mitään ihmeellistä, esimerkiski kengittäjä, ole tiedossa niin aamutalli alkaa olla hoidettuna ja voi lähteä kotiin. Kellonaika lähdön suhteen vaihtelee todella paljon, mutta useimmiten puoli 8-8 aikoihin ollaan valmiita.

Iltatalli
Iltatallin hoitamisen suhteen me ollaan jaettu vuorot, joten välillä saa viettää vapaailtojakin. Iltatallia ei nimensä mukaisesti hoideta illalla vaan töihin tullaan neljältä iltapäivällä. Työt on suurinpiirtein samat kuin aamullakin, lukuunottamatta hevosten liikutusta. Joillain talleilla hevosia kävelytetään esimerkiksi kävelytyskoneella, mutta meillä ei semmoista ole käytössä.
      Jälleen ruokien jakoa, vesien vaihtoa, siivoamista ja loimitusta. Iltatalli on helppohoitoinen ja aikaa siihen menee vaan tunnin verran jos sitäkään, eli kotiin pääsee lähtemään viiden aikoihin.

Sunnuntai
Sunnuntaisin hevosia ei treenata milläänlailla, joten ne on vaan katsinoissaan. Työt on samat kuin minä tahansa muunakin päivänä; ruokia, siivousta, loimitusta jne.

Turbo on aina vähän liiankin avulias karsinan siivouksessa ja tulee ottamaan talikon omiin "käsiinsä"...
Näissä maisemissa alkaa työpäivä

Happinaamari naamalla ja "hierontavyö" selässä




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti